szardellás-fokhagymás-chilis-vajban párolt kelkáposzta buggyantott tojással

comp_dsc02400_edited

Hozzávalók (2 nagyon nagy adag)

1 közepes fej kelkáposzta, vékonyabb cikkekre vágva

4+2 dkg vaj

2 evőkanál olívaolaj

12 gerezd (1 fej) fokhagyma, megpucolva, egyben

12 szardella

1 kávéskanál harissa, vagy más csípős paprikakrém

Tálaláshoz: buggyantott tojás, olívaolaj, még harissa

A kelkáposztát cikkekre vágjuk és megmossuk. Nem kell megszárítani, mert pont az a kis rajtamaradó víz segíti majd a párolódását. Egy lábasban alacsony hőfokon felolvasztjuk a 4 dkg vajat az olajjal, rögtön hozzáadjuk az egész (megpucolt) fokhagymagerezdeket és a szardellát. Alacsony hőfokon tartjuk, hogy ne kapjon a fokhagyma színt. Amikor a szardella a kevergetéstől szépen beleolvadt a vajba, akkor hozzákeverjük a harissát. Beletesszük a kelkáposztacikkeket, kissé megsózzuk (éppen csak minimálisan, mivel a szardella sóz!), átforgatjuk, majd lefedjük. Egy jó öntöttvas lábas a legmegfelelőbb, mivel abban szépen vissza tud csapódni a gőz, és így további folyadék hozzáaadása nélkül, a saját gőzében, kifővő levében tud megpárolódni a zöldség. Kb. 40 percig főzzük fedő alatt, néha belenézünk, ha kell, adhatunk hozzá egy kevés vizet. Akkor jó, amikor a kelkáposzta teljesen összeesett, és édes-puha. Amikor kész, egy evőkanál hideg vajat adunk hozzá. Buggyantott tojással (így lesz tökéletes), jó olívaolajjal és harissával tálaljuk.

Recept innen

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s