rendhagyó gránátos kocka, grenadírmars vagy egyszerüen krumplis tészta – nudeln mit kartoffeln

a krumplis tésztát csak a menzáról ismertem. ha valaki tudja, miért hívják grenadírmarsnak, kérem jelezze, mert komolyan érdekel. a gránátos kockában az a jó, hogy semmi különleges nem kell hozzá, gyorsan elkészül és mindenkinek ízlik. még annak is, aki iskoláskorában nem ette menzán.

én most megdobtam egy szál felkarikázott debrecenivel, amelyet legnagyobb meglepétésemre péntek délutáni bevásárlásom alkalmával fedeztem fel. nem létszükséglet ugyan, de olyan szívet melengetö volt látni a boltban. kapásból a paprikás krumpli ugrott be róla. hazaérve azonban konstatálnom kellett, hogy csak négy kisebb krumpli árválkodott sorsa beteljesülésére várva. így lett a pár krumpliból és a szál debreceniböl gránátos kocka. még tiszta szerencse, hogy hagyma, pirospaprika és egy fél csomag nagy kockatészta amúgy is volt itthon.

egy kis fej hagymát kevés olajon megfuttattam (szalonnán jobb lett volna, de az nem volt), megszórtam pirospaprikával és hozzáadtam  2 közepes méretü krumplit, amelyet elötte kockákra vágtam. sóztam, kevés vízet és frissen örölt köménymagot adtam hozzá, majd 6-8 perc alatt lefedve puhára föztem. hozzáadtam a felkarikázott debrecenit és elzártam alatta a lángot. 10 perc elteltével a frissen kifözött nagykocka-tésztával összekevertem. petrezselyemmel megszórva és csemegeuborkával tálaltam. 

krumplis tészta

dieses einfache ungarische rezept ist ein neuer (na ja, eher sehr alter) beweis dafür, dass wunderbar schmeckende gerichte aus einfachen zutaten und ohne großen aufwand zubereitet werden können.

man nehme: eine zwiebel, etwas öl (ausgelassener speck geht auch), 2 tl gemahlenen ungarischen gewürzpaprika, 2 mittelgroße kartoffeln, 100g quadratische nudeln (wie heissen die eigentlich??), etwas salz und nach belieben frisch gemahlenen kümmel sowie eine debrecziner-wurst (die letzten beiden zutaten kann man auch weglassen, das ergebnis wird trotzdem sehr lecker sein).

die zwiebel klein würfeln und in etwas öl glasig werden lassen, vom feuer nehmen, das paprikapulver dazugeben, gleich etwas wasser (max. 0,1l) dazugeben, die klein gewürfelten kartoffeln (1,5cm) dazugeben, salz+kümmel dazugeben und in 6-8 minuten zugedeckt gar köcheln lassen. die debreczinerwurst in scheiben geschnitten dazugeben und zugedeckt 10 minuten auf dem ausgeschalteten herd stehen lassen. die fertig gekochten nudeln darunterrühren und mit petersilie bestreut servieren. gewürzgurken als “beilage” reichen.

Advertisements

4 thoughts on “rendhagyó gránátos kocka, grenadírmars vagy egyszerüen krumplis tészta – nudeln mit kartoffeln

  1. Anno én utánanéztem és írtam róla a blogomban. Onnan idézek:
    A grenadirmarsch, köznapi nevén gránátos kocka, hétköznapibb nevén krumplis tészta az osztrák-magyar konyha találmánya. Ausztria nagy részén kolbásszal készítik, míg az egykori magyar tartományban, Burgenlandban és nálunk készül pusztán hagymából és burgonyából.

    Nagyon jó étel én is szeretem!

  2. Pingback: Cucina rapida im März 2011 - Zusammenfassung | Artikel | Rezepte mit Bildern für die anspruchsvolle Hobbyküche

  3. Szia Nokedli, ezt találtam: “A grenadírmars elnevezés a német Grenadiermarsch-ból ered, aminek jelentése: “a gránátosok indulója”. A német és francia nyelvben is Grenadier-nek nevezik a gránátos katonát, aki a császári-királyi hadseregek fontos része volt, mert ők lőporral töltött, üreges, vasból, üvegből formált vagy agyagból égetett gránátokkal harcoltak, főként erődítések védelménél, a 16. század második felétől egészen a múlt századig. Különösen híresek voltak Nagy Frigyes és I. Napóleon gránátosai, nagy tiszteletben álltak a hadseregen belül is, merthogy azok a “kézigránátok” bizony gyakran túl közel robbantak fel, így a saját életüket veszélyeztették minden egyes akciónál. Fertődön például a hercegi kastélyt körülvevő épületekben voltak elszállásolva, így mintegy testükkel védték uraikat. A grenadirmarsch – régi katonaeledel.”
    Éppen fözöm, nagyon szeretjük mi is!
    üdv Bécsöl Notburga

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s