lecsó – letscho

itt volt az ideje az idei elsö lecsó elkészítésének, de bevallom, nem jutott volna eszembe, ha nem látom anikónál a remek lecsó-fényképet és az ínycsiklandozó leírást. tegnap este került kosaramba a nettóban a magyar sárga paprika, mert uggye lecsót csak abból lehet fözni. szerencsére nyáron szokott lenni a plusban, nettóban, pennyben, lidl-ben, ha jól emlékszem már az aldiban is láttam.

a lecsóban több dolog is meggyözödés kérdése:

– hogyan kell a paprikát felvágni? hosszúkásra vagy karikákra? (karikákra, na jó a csumájánál lehet hosszúkásra)

– a hagymát apróra vagy karikákra? (karikákra)

– a paradicsomnak le kell- e húzni a héját vagy sem? (le) 

– kell-e bele piros örölt paprika vagy sem? (nem)

– kell-es borsozni vagy sem? (nem)

– kell-e bele fokhagyma vagy sem? (nem)

– rizzsel vagy anélkül? (anélkül)

– tojással? (igen)

– virslivel? (nem muszáj, de nem ront rajta)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

a felkarikázott hagymát (ideális esetben 2-3 közepes méretüt)  egy kevés olajon megfuttatok, rádobom a karikákra vágott paprikát (két személyre 5-6) és 3-4 paradicsomot (amelyet elözöleg kereszt alakban bevagdostam, forrásban lévö vízzel leöntöttem, letakartam és 5-10 percig állni hagytam, ezek után könnyen lejön a héja), sózom és 10 perc alatt fedö alatt hagyom összeföni. ekkor hozzáadok 2 karikára vágott virslit és a legkisebb fokozatoin 3-4 percet lefedve hagyom. elzárom alatta a tüzet és 2 tojást keverek hozzá. 1-2 percet állni hagyom, de nem többet, hogy a a tojás ne csapódjon ki.  ha van itthon petrezselyem azzal is megszórom, de tulajdonképpen csak a színe miatt.  

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ein klassiker der ungarischen küche, das sommergericht nr. 1. jede ungarin hat ihr letscho-rezept. dabei ist letscho in einigen wichtigen fragen eine echte glaubenssache.

– wie schneidet man die paprika richtig: in ringe oder in streifen? (in ringe, es ist jedoch erlaubt, sie gegen ende in streifen zu schneiden) 

– wie werden die zwiebel geschnitten, klein oder in ringe ? (in ringe)

– muss man die haut der tomaten abziehen? (unbedingt!)

– gehört rotes paprikapulver rein? (nein, völlig überflüssig)

– gehört pfeffer rein? (nein)

– gehört knoblauch rein? (nein)

– mit reis oder ohne? (ohne)

– mit eier oder ohne? (mit)

– mit wurst oder ohne? (muss nicht, schadet aber auch nicht)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA         das wichtigste ist natürlich die ungarische paprika. diese gelben-hellgrünen paprikaschoten gibt es im sommer glücklicherweise bei plus, netto, penny, lidl, aldi usw. für zwei personen braucht man etwa 5-6 paprikaschoten, 2-3 tomaten, 2-3 mittelgroße zwiebel, etwas sonnenblumenöl, salz, 2 debrecziner od. wiener würstchen, 2 eier.

die in ringe geschnittenen zwiebeln in öl etwas andünsten, die in ringe geschnittene paprikaschoten dazugeben, die tomaten (kreuzweise eingeschnitten, mit kochendheißem wasser übergossen, ca. 5 minuten stehen lassen, so kann man die haut leicht abziehen) dazugeben, slazen und etwa 10 minuten leicht köcheln.  die wurst dazugeben, 5 minuten auf kleinster flamme weiterköcheln. das feuer ausstellen und zwei verschlagene eier dazugeben. kurz stehen lassen. mit frischem brot servieren.

Advertisements

17 thoughts on “lecsó – letscho

      • igen, ha nagyon sok időm van, akkor két külön edényben, és a végén öntöm össze és pár percig együtt matatok rajtuk.
        De lustaságból többnyire mostanában úgy szoktam, hogy kicsit megpirítom előtte és utána mehet is a többi cucc 🙂

  1. Ich bin ja nur halbe Ungarin, muss mich also nicht zwischen Halbringen oder Streifen u.ä. entscheiden, ich mach einfach wie ich will und schiebe es auf die deutschen Gene in mir 😉

  2. Ich vermute mal, dass Ihr Ungarn hier Details der “wirklich richtigen” Zubereitung diskutiert 🙂
    Für mich klingt das Rezept so schon interessant genug, wird heute probiert!

    Grüße
    Martin

  3. Pingback: Letscho « kochessenz

  4. Pingback: Cucina rapida im Juli 2010 - Zusammenfassung | Artikel | Rezepte mit Bildern für die anspruchsvolle Hobbyküche

  5. az elkészités perfekten van megmagyarázva é leirva.
    nekem még mindig az a véleményem, hogy legjobban csabai,gyulai,házi,lángolt és füstölt kolbász illik a lecsóhoz.
    Ezeket a kolbászokat jobb ha vékonyan szeletbe és bör nékül egymással fözni.(virsli helyett).
    Ez a elkészités egy föétel varázsol a lecsóbol.
    A kolásznak a füstölt ize nem szabad hiányzani a lecsóba, mert az adja
    kombinált a paprikával az igazi lecsó izt.

    szia
    Zoli

  6. Zoli :az elkészités perfekten van megmagyarázva é leirva.nekem még mindig az a véleményem, hogy legjobban csabai,gyulai,házi,lángolt és füstölt kolbász illik a lecsóhoz.Ezeket a kolbászokat jobb ha vékonyan szeletbe és bör nékül egymással fözni.(virsli helyett).Ez a elkészités egy föétel varázsol a lecsóbol.A kolbásznak a füstölt ize nem szabad hiányzani a lecsóba, mert az adjakombinált a paprikával az igazi lecsó izt.
    sziaZoli

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s