tudom, hogy le vagyok maradva, hiszen a dagasztás nélküli kenyér már legalább két éve kering a világhálón és azóta majdnem minden valamirevaló gasztroblogos rendszeresen készíti. én tegnap bukkantam dolce vita tökéletes, lukacsos, ropogós szélü kenyerére és azonnal összekevertem a hozzávalókat. egy kicsit változtattam: a 3 csésze búzalisztböl nálam egy csésze teljes kiörlésü volt. izgultam is emiatt eleget. úgy tünik, sikerült, íme:
hozzávalók: 2,5 dl-es csésze, 3 csésze BL 80-as liszt (fehérkenyérnek való liszt), 1,5 csésze víz, kicsit kevesebb, mint fél tk szárított élesztő, 1,5 tk só
a liszttel jól összekevertem a sót és az élesztőt. hozzáöntöttem a vizet, elkevertem (3-4 fordulat), ezután több mint 12 órát kelesztettem egy nedves konyharuhával lefedve (célszerű este elkészíteni). az állaga nokedli tésztához hasonlóan folyós lesz, ne gyúrható tésztára számítsunk! 12 óra múlva (én tegnap este hatkor kevertem be és ma este fél ötkor kezdtem el sütni) kovász-szerű massza lett belőle. ekkor kiöntöttem a tálból egy nagyon jól meglisztezett deszkára, áthajtogattam, mindkét oldalát beliszteztem, letakartam konyharuhával és 30 percig pihentettem. ezalatt a sütőt 250 fokra felmelegítettem, egy fedeles, ovális alakú vasedény előmelegítettem a sütőben (lehet jénai is vagy római cseréptál). a fél óra elteltével a tésztát az előmelegített tálba, majd a sütőbe tettem. lefedve 30 percig sütöttem, majd fedő nélkül 20-25 percig.
talán nem kellett volna ennyire meglisztezni…
es scheint, ich hänge dem trend nach, ohne kneten und fast ohne aufwand, ein leckeres, knuspriges, löcheriges brot selber zu backen. “das brot für knetfaule” kursiert seit jahren im weltweiten netz und hat immer noch viele anhänger. seit heute sogar einen mehr. als ich gestern das rezept gelesen habe, war ich so begeistert, dass ich gestern abend auf der stelle das notwendige angerührt habe:
in einer großen schüssel 3 tassen (2,5dl) mehl (ich hatte 1 tasse durch vollkorn-weizenmehl ersetzt) mit 1 1/2 tl salz und 1/4 tl trockenhefe vermischen und dann mit 1 1/2 tassen wasser rasch mit einem holzlöffel zu einem groben teig vermengt. es wurde ähnlich wie spätzuleteig. mit einem nassen küchentuch habe ich die schüssel zugedeckt bei raumtemperatur stehen lassen. als ich heute nach hause kam (schätzungsweise waren etwa 20 stunden seit dem anrühren vergangen).
es wurde eine blubbernde, leicht fließende masse daraus, die ich auf eine bemehlte holzbrett gekippt und ein- oder zweimal zusammengefaltet habe. den teig habe ich von allen seiten mit mehl bestaubt und zurück in die schüssel gelegt für eine weitere halbe stunde. währendessen habe ich den backofen samt einer ovalen eisengussform auf 250 °C vorgewärmt. den teig in die heisse form gekippt und zugedeckt in den ofen gestellt. die hitze habe ich auf 230 reduziert. nach 30 minuten habe ich den decvkel abgenommen und das brot noch weitere 20 minuten gebacken. das ergebnis hat mich mehr als überzeugt und das “knetfaule brot” werde ich von jetzt an öfter backen…
Nagyon szép lett a kenyered, olyan igazi! Aminek jó letördelni a héjából 🙂
lúdanyó, köszönöm:-) tényleg olyan “igazi” – csak kicsit túl liszteztem a tetejét (meg az alját).
már rég szeretteem volna kérdezni, hogy hogyan lehet ilyen szmájlikat csinálni?
Ez gyönyörű lett! Pont ilyen lisztesen szeretem,ettől olyan szép!
moha, köszönöm:-) nekem is nagyon tetszett, de legközelebb, ami hamarosan lesz, kicsit kevesebb liszttel szórom meg. hidd el, neked is sok lett volna a jóból 🙂
A blogod csinálja 🙂 Én beírok egy kettőspontot és egy zárójelet, aztán ez lesz belőle 🙂
🙂
Nem vagy lemaradva, ez szubjektív: én még nem próbáltam…De ezzel kezdem az új évet:) És épp ilyen lisztesen, rusztikusan szeretem…
Boldog Új Évet kívánok!!!!!
trinity, te is odaleszel majd töle:) szmájli-ügyben csak annyit tudok, hogy: kettöspont+zárójel :-):-):-)
én eddig mindig így csináltam 🙂 (de ez sok a jóból) – a többit meg majd csak elárulja nekünk valaki:-)
🙂 nekem nem lesz belőle smiley:( Miért????
Most meg miért lett? 🙂 Nem értem….
Szupi kis kenyérkét sütöttél! 😉
(a kacsintóst meg úgy kell csinálni, hogy macskaköröm és zárójel!) 😉
ancsika, köszi, hogy így beugrassz;)
ahelyett, hogy odafigyeltem volna én is, mit kell csinálnom: “)
két macskaköröm???
Dehogynem kellett volna meglisztezni, ez benne a gyönyörű, hogy kézműves munka, és nagyon fincsinek tűnik.:)
dorothy,
igen tényleg nagyon fincsi:) a meglisztezés is ok, csak talán nem félcentiméteres vastagságban:)
Kedves Nokedli, nagyon boldog új évet kívánok neked és Nokedli úrnak! 🙂
A kenyered gyönyörű! Sajnos a kedvesem függő lett, mert minden kenyeret ehhez mér, a “boltit” nem is szereti. Nehéz vásárolni kenyeret neki. Sokféle lisztet, magot, edényt kipróbáltam már, jó játék! Talán nem szentségtörés, de én nem lisztezek alá, mert kibélelem a formát sütőpapírral.Van egy jénaim, ami talán pástétom forma lehetne, ha nem lenne olyan nagy, hiszen 75-80 dkg os kenyér tud sülni benne. Vigyázok is rá, nehogy összetörjön a teteje.Szóval a szögletessége miatt könnyű papírral kibélelni, és leggyakrabban ebben sütöm.Sütőzacskóban is sütöttem, az jó lett.:)
Boldog Újesztendőt kívánok!
Nagyon szép lett a kenyér (is!)
Áldott, örömteli új esztendőt kívánok!
Pingback: S. O. S. dagasztás nélküli kenyér: kidobjam vagy ne dobjam? – brot für knetfaule: wegschmeissen oder retten? « NOKEDLI
Pingback: füstölt sprotni – kieler sprotten « NOKEDLI
Pingback: sütöben sült babgulyás – bohnengulasch im ofen gebacken « NOKEDLI
Pingback: a tökéletes kenyér 2. – mi legyen az öregtésztával? « NOKEDLI
Pingback: a tökéletes kenyér – 3. sütésre kenyérsütöben « NOKEDLI