happy halloween – tökpörkölt

pár napja bukkantam rá a tökpörkölt-receptre itt és itt. bár én eddig nem ismertem, rögtön megtetszett és gyorsan ki is kellett próbálnom. aztán jól leizzadtam míg a tököt meghámoztam. a hokaidó-tököt állítólag nem kell ugyan feltétlenül hámozni, mert a héja szétesik fözés közben (amit én öszintén szólva el nem tudok képzelni), én eddig mindig lefarigcsáltam a héját. ha valakinek van erre tapasztalata, örömmel vennék további információt. hámozás nélkül ugyanis még sokkal gyorsabban elkészülne.

tökökegy nagy fej hagymát üvegesre pirítottam egy kevés olívaolajon, ekkor hozzátettem egy gerezd apróra vágott fokhagymát, majd a felkockázott hokaido-tököt (80dkg-1 kg) és 4 nagyobb krumplit. felöntöttem 4 dl zöldségalaplével, tettem hozzá egy jó evökanál paradicsompürét, két babérlevelet, megszórtam örölt pirospaprikával és egy kevés örölt köménymaggal. sóztam, borsoztam. 20 perc alatt lefedve alacsony tüzön készre föztem.

15 perc letelte után hozzátettem még egy-egy fél piros-sárga-narancssárga paprikát, amelyeket nagyobb kockákra vágtam. a végén   a pörkölt harmadát egy külön tálba tettem, botmixerrel pürésítettem és ezzel sürítettem.  egy evökanál balzsamecettel, egy fél citrom reszelt héjával ízesítettem, amikor már elzártam alatta a tüzet. tálaláskor megszórtam friss zsázsával. aki szereti, tehet bele egy kanálka tejfölt is.

IMG_7142

Advertisements

4 thoughts on “happy halloween – tökpörkölt

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s