hátszín lilahagymával

IMG_1199

már a színe miatt is nagyon kedvelem a lilahagymát. gyerekként ilyen hagymát képzeltem el a szegény legény tarisznyájába. nagyritkán megesik, hogy kifejezetten megkívánok egy jó darab frissen sült húst. sokáig viszont nem tudtam rendesen húst sütni, valahogy mintha mindig attól féltem volna, hogy megég és rágós lesz vagy mittudomén. éveken keresztül tényleg szenvedtem ilyen alkalmakkor: közepes hömérsékleten próbáltam ehetöt  varázsolni, többnyire sikertelenül. talán ezért is ment el a hústól a kedvem.  végül sikerült kikísérleteznem egy elég biztos módszert, minekután sok-sok szakácskönyvben és internetes oldalon rákerestem, mi a jó frissen sült hátszín nyitja. az egyik tényleg a gyakorlat. ha évente  egyszer próbálkozunk, szinte tuti, hogy nem jön össze. a másik, hogy hirtelen és magas hömérsékleten kell sütni, hogy a hús pórusai összezáródjanak és ne folyjon ki az értékes húslé. a harmadik, hogy csak tálaláskor sózzuk. a negyedik, hogy a mindkét oldalán megsütött húst legalább 10 percig alufóliába jól becsomagolva 80-100°C elömelegített sütöben pihentetni kell, hogy a húslé ismét a helyére kerülhessen. figyelem! egy kis gyakorlással a  fentiek követésével nagyon finom, omlós MEDIUM hátszínt tálalhatunk. ha valaki nem szereti kicsit véresen, akkor vagy kicsit tovább süsse mindkét oldalon vagy 10 perccel tovább hagyja a langyos sütöben. de mindenképpen gyakoroljon…. itt aztán tényleg igaz, hogy a gyakorlat teszi a mestert…

IMG_1206 

amíg a hús a sütöben pihen el lehet készíteni a finom lilahagymás szószt hozzá: a hússütö serpenyöben található zsiradékot (én erre a célra ghí-t használok) felöntöm egy kis száraz fehérborral, hozzáadom a karikákra vágott lilahagymát,1-2 perc pirítás után felöntöm egy kevés tejszínnel, sózom, borsozom, adok hozzá egy kiskanálnyi mustárt, pár perc alatt összefözöm.  nálunk az olívás-petrezselymes krumplipürével került az asztalra.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s