ghí – a tisztított vaj

IMG_0952

ma ghí-készítési-nap volt. 1 kg vajból kb. kéthavonta szoktam készíteni vasárnaponként, mivel kicsit idöigényes. nem kell vele sok mindent csinálni, csak nem szabad egyedül hagyni. ideális esös vasárnap délutánok kitöltésére.

a ghí a vajból kinyert tiszta zsiradék, amely sokkal nehezebben romlik meg, mint a vaj. én húsok, zöldségek és tükörtojáshoz szánt sonka sütésre használom. elönye, hogy nem habzik, nem fröcsköl és nem ég oda, ráadásul nagyon finom vajíze van. bioboltokban aranyárban lehet kapni, én így készítem:

1 kg vajat (ennél kevesebbel nem érdemes készíteni) közepes lángon egy nagy fazékban felolvasztok – kevergetés mellettt. amikor teljesen feolvadt, leveszem a legalacsonyabb fokozatra a tüzet és békén hagyom. a lassú hevítéstöl a víz elpárolog, a fehérjék pedig kicsapódva leülepszenek az edény aljára, egy kis részük felszáll a felszínre vékony hártyát képezve. a tejben lévö tejcukor karamellizálódik – ettöl lesz a ghí sárga. 1,5-2 óra múlva lesz kész.

IMG_0978

amikor már nem rotyog, csak néha-néha száll fel egy buborék , a színe áttetszö aranysárga. ha kész, leveszem a tüzröl és egy evökanállal a hártyát óvatosan lekanalazom – aki szeret nyalakodni, kóstolja meg, nagyon finom. én elszoktam tenni egy külön kis üvegbe (hozzá téve még a leülepedett fehéres alját): fokhagymás-pirítósra szoktam eleszegetni. az aranyszínü ghít leszüröm egy papír-kávéfilteren és felhasználásig hütöben tartom. az egy kiló vajból kb. 3 x 2,2-2,5 dl ghí lesz. az információm innen származnak.

Advertisements

8 thoughts on “ghí – a tisztított vaj

  1. Pingback: csöben sült rókagomba « NOKEDLI

  2. Pingback: hátszín lilahagymával « NOKEDLI

  3. Pingback: krumpli-curry « NOKEDLI

  4. Pingback: tökehal petrezselyem-pesztóval és krumplipürével « NOKEDLI

  5. Pingback: rakott kelkáposzta « NOKEDLI

  6. Pingback: indiai vajas csirke – chicken korma á la gaby « NOKEDLI

  7. Pingback: hátszín mustáros gombaszósszal – rumpsteak mit senf-pilzsauce « NOKEDLI

  8. Pingback: sült retek – gebratene radieschen « NOKEDLI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s