caipirinha

mr. R. kedvenc koktélja nagyon kellemes ital meleg nyári estéken. a caipirinha (ejtsd: kai-pi-rin-ja) brazília nemzeti itala, amelyet a cukornádpárlatból készítenek, ami a  cachaça(ejtsd: ka-sza-sha).

DSC09265 1 pohár készül a következökböl: 5 cl cukornádpálinka, 2-3 cikk lime (zöldcitrom), 2-3 kanál nádcukor, zúzott jég, mentalevél.

a zöldcitromot alaposan megmoso,m, megszárítom, majd 6 cikkre vágom és egy poharba 2-3 cikket teszek, megszórom a nádcukorral, majd kicsit összenyomkodom egy fa alkalmatossággal. ráöntöm  a zúzott jeget és a cukornádpálinkát, majd egy kanállal összekeverem. ha van mentalevéllel díszitem (ill. 2-3 levelet össze lehet nyomokodni az elején) – ma éppen nem volt. de anélkül is elfogyott.

Advertisements

2 thoughts on “caipirinha

  1. Ez nekünk is az egyik kedvencünk. S. dupla cachacával issza.Kicsit elvette a kedvem a készítéstől, hogy a nagyon jól bevált "zúzott" jég készítő alkalmatosságom már nem jó. Ez egy nagyon egyszerű cucc, műanyaglapok egy műanyagzacskóban, amit aztán egy műanyagtokban lehet a mélyhűtőbe rakni. Amikor megfagy benne a víz, csak meg kell hajlítgatni, a műanyaglapokat kiszedni és a zacskóban visszamard a kis darabokra szétesett jég. Igen ám, de a műanyaglapok kicsit megtöredeztek és kiszúrták a műanyag zacskót, azóta kifolyik belőle a víz a hűtőbe. Sajnos még nem sikerült megfelelő vastagságú és méretű zacskót találnom.

  2. a zúzott jég nekem is fejfájást okozott mindig: a régi mixerem nem vitte a jégkockát, az új ugyan viszi, de inkább jégkásás havat (vagy havas jégkását?) csinál, ami nagyon gyorsan elolvad a pohárban – és még örülten hangos is a jég mixelésekor. a hétvégén találtam a drogériában egy új terméket: "crushed ice-beutel" néven fut. a müködési elve olyan mint a "jégkocka-készítö-zacskóé", csak sokkal kisebb jégkockákat csinál.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s